Proizvodne tehnologije

 

MuCell

Primenom procesa injekcionog presovanja MuCell, fischer automotive omogućava nov dizajn ventilacionih mlaznica. Zbog trenda usmerenog ka ventilacionim mlaznicama većim za oko jedan metar, potrebne su dovoljno čvrste noseće strukture za smeštaj mlaznice. Injekcionim presovanjem termoplastične pene postiže se bolji protok u procesu brizganja. Smanjuje se mogućnost deformacije komponenti, kao i težina i trajanje ciklusa tokom proizvodnje. Pored odgovarajuće krutosti, penastom komponentom štedi se i materijal – tako fischer automotive dokazuje i tvrdnju o održivoj proizvodnji.

Injekciono sendvič presovanje

Lamele u ventilacionim mlaznicama mogu biti izložene većim silama, npr. zbog opterećenja pri savijanju. Da bi se tako velika opterećenja pouzdano izvodila, fischer automotive koristi i injekciono sendvič presovanje u posebnim primenama. U ovom procesu se istovremeno ubrizgavaju najmanje dve plastične mase. Injekciono sendvič presovanje je podtip višekomponentnog injekcionog presovanja. Delovi sa jednom sendvič konstrukcijom imaju neprekidnu spoljnu oblogu i jezgro od jedne ili dve različite termoplastične mase. Jezgro i spoljna obloga su međusobno povezani. To omogućava nekoliko prednosti:
Optičke komponente sa visokokvalitetnim površinama, uz istovremeno veliku tvrdoću zahvaljujući ojačanim jezgrima. Pored toga, ova tehnologija injekcionog presovanja omogućava upotrebu jeftinijih materijala jezgra – na primer, recikliranih materijala.
Optičke komponente sa visokokvalitetnim površinama, uz istovremeno veliku tvrdoću zahvaljujući ojačanim jezgrima. Pored toga, ova tehnologija injekcionog presovanja omogućava upotrebu jeftinijih materijala jezgra – na primer, recikliranih materijala

Završna obrada površine – termo štampa

Kad je reč o oplemenjivanju unutrašnjih komponenti, velika je potražnja za hromiranim površinama zbog njihovog visokokvalitetnog izgleda. Da bi se izbegli nedostaci klasičnog hromiranja, kompanija fischer automotive je uvela proces termo štampe za oplemenjivanje ventilacionih otvora i drugih unutrašnjih delova. U ovom procesu, folija za prenos koja izgleda kao hromirana površina nanosi se na komponentu koja se oplemenjuje u procesu termo štampe. Ovo je isplativa i održiva metoda oplemenjivanja plastičnih komponenti.

Oplemenjivanje površine – IML

Kao dobavljač unutrašnjih komponenti, fischer automotive se bavi i tehnologijama folija. U tehnologiji etiketiranja u kalupu (In Mold Labeling, skraćeno IML), dekorativne i/ili funkcionalne folije ubrizgavaju se sa prednje ili zadnje strane.
Folija preuzima dekorativnu ulogu, npr. pomoću šablona ili primenjene granulacije, dok sam proces brizganja omogućava strukturnu čvrstoću komponenti. Između ostalog, fischer automotive koristi ovaj proces i za proizvodnju roletne odeljka za odlaganje.

Montaža u kalupu

Za posebno masivne modele i delove koji se u procesu ručnog sklapanja mogu lako pomešati preporučuje se proces montaže u kalupu. U ovom procesu, deo za proces montaže direktno se prenosi u kalup i ulazi u automatizovan proces. Montažom u kalupu, injekciono presovanje i sklapanje nekoliko pojedinačnih delova obavlja se u 2K kalupu.
Prednosti ovog procesa su visok stepen preciznosti ponavljanja u proizvodnji i montaži, kao i ušteda u sledećim procesima montaže. Pored toga, montaža u kalupu omogućava veliki broj načina za kombinovanje materijala.

sc10-cd-1