Zaštita podataka

Izjava o zaštiti podataka

Mi, fischer automotive systems GmbH & Co. KG (u nastavku teksta „mi” ili „fischer automotive”), radujemo se vašoj poseti našoj veb stranici i vašem interesovanju za naše proizvode i usluge.

Zaštiti vaše privatnosti kao korisnika naše veb stranice pridajemo najveći značaj, i prilikom obrade podataka o ličnosti se pridržavamo za nas obavezujućih važećih odredbi pravnih propisa o zaštiti podataka.

Kao kontrolor podataka, sproveli smo brojne tehničke i organizacione mere kako bi obezbedili što potpuniju zaštitu podataka o ličnosti koji se obrađuju preko ove veb stranice.

Međutim, prenos podataka preko interneta po pravilu može imati bezbednosne rupe i apsolutna zaštita se ne može garantovati. Iz tog razloga svaki subjekt podataka je slobodan u izboru da nam podatke o ličnosti pošalje i alternativnim putevima, kao npr. poštom.
1.    Kontrolor podataka i službenik za zaštitu podataka

Kontrolor podataka zadužen za obradu podataka u smislu zakona o zaštiti podataka je:

fischerautomotive systems KD Jagodina
Italijanska bb
35000 Jagodina
Serbia

E-pošta: info@fischer.rs

Matični broj: 21570982
PIB: 111922121

Naš impresum možete pogledati ovde:
 
Ako imate pitanja ili sugestije u vezi sa zaštitom podataka, možete nas kontaktirati u bilo koje vreme.

Našeg službenika za zaštitu podataka možete kontaktirati na sledećoj adresi:
G. Karsten Knappe, c/o DGI Deutsche Gesellschaft für Informationssicherheit AG, Kurfürstendamm 57, 10707 Berlin.

2.    Predmet i osnove zaštite podataka
Predmet zaštite podataka su podaci o ličnosti. To su sve informacije koje se odnose na fizičko lice (tzv. subjekt podataka) koje se može ili ne može identifikovati. U to spadaju podaci kao što su ime, poštanska adresa, adresa e-pošte ili broj telefona, ali i informacije koje obavezno nastanu tokom korišćenja naše veb stranice, kao što su podaci o početku, završetku i obimu korišćenja, kao i prenos vaše IP adrese.

Podatke o ličnosti obrađujemo uz poštovanje relevantnih propisa o zaštiti podataka. To znači da vaše podatke obrađujemo samo uz vašu saglasnost ili ako za to imamo zakonsku dozvolu, npr. ako je obrada podataka potrebna za pružanje naših ugovornih usluga (npr. obrada porudžbina) ili ako je to zakonski propisano odn. ako je to u našem opravdanom interesu u smislu čl. 6. st. 1. slovo f) Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR) (npr. naš interes za analizom, optimizovanjem i bezbednim pružanjem naše onlajn ponude).

Mi sprovodimo organizacione, ugovorne i tehničke bezbednosne mere u skladu sa stanjem tehnike, da bismo osigurali poštovanje propisa o zaštiti podataka, i da se time podaci koje obrađujemo zaštite od slučajne ili namerne manipulacije, gubitka, uništenja ili pristupa neovlašćenih strana.
3.    Obrada podataka prilikom posete našoj veb stranici

Korišćenje naše veb stranice je generalno moguće bez registracije i davanja podataka o ličnosti. Čak i ako koristite našu veb stranicu u čisto informativne svrhe, ipak je moguće da se prikupljaju i obrađuju podaci o ličnosti. U nastavku imate pregled o vrsti, obimu, svrhama i pravnim osnovama za obradu podataka preko naše veb stranice.

3.1 Pružanje naše veb stranice
Kad pristupate našoj veb stranici preko svog krajnjeg uređaja, automatski prikupljamo i obrađujemo sledeće podatke u log datotekama servera:

-    datum i vreme pristupa,
-    trajanje posete,
-    vrsta krajnjeg uređaja,
-    korišćeni operativni sistem,
-    funkcije koje koristite,
-    količina poslatih podataka,
-    vrsta događaja,
-    URL sa kojeg ste posetili našu veb stranicu,
-    ime domena,
-    IP adresa.

Ove podatke obrađujemo na osnovu našeg opravdanog interesa u smislu čl. 6. st. 1. slovo f) Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR), a to je za pružanje i prikazivanje veb stranice, obezbeđivanje i održavanje tehničkog rada, u svrhe utvrđivanja i otklanjanja smetnji, kao i iz bezbednosnih razloga (npr. otkrivanje slučajeva zloupotrebe ili prevare). Prilikom vaše posete našoj veb stranici, ovi podaci se automatski obrađuju. Bez pružanja tih podataka ne biste mogli da koristite našu veb stranicu. Ove podatke ne koristimo u svrhu donošenja zaključaka o vašem identitetu.

Prikupljeni podaci se po pravilu brišu posle 28 dana, osim ako su nam u izuzetnom slučaju potrebni duže za gore navedene svrhe. U takvom slučaju, podatke brišemo odmah nakon što izgube svrhu.

3.2 Tehnologije za prikaz
Ova veb stranica u cilju jedinstvenog prikaza fontova koristi takozvane „veb fontove“ (Web Fonts). Za to se koriste eksterni fontovi, Google Fonts. Google Fonts je usluga kompanije Google Ireland Limited, Gordon House, Barrow Street, Dablin 4, Irska („Google”). Integracija Web Fonts-a se vrši pozivom na server, po pravilu na Google-ov server u SAD-u. Kad posetite našu stranicu, vaš pretraživač učitava Web Fonts u svoju keš memoriju da bi mogao pravilno da prikazuje tekstove i fontove.

Na ovoj veb stranici koristimo takođe Ajax i jQuery tehnologije, čime se postiže optimizacija brzine učitavanja. S tim u vezi se učitavaju programske biblioteke sa Google-ovih servera. Koristi se Google-ov CDN (Content delivery network). Ako ste ranije koristili jQuery na nekoj drugoj stranici Google-ovog CDN-a, vaš pretraživač će automatski koristiti kopiju sačuvanu u keš memoriji. Ako to nije slučaj, moraće da se preuzme, i u tom slučaju se podaci sa vašeg pretraživača prenose kompaniji Google Ireland Limited, Gordon House, Barrow Street, Dablin 4, Irska („Google”).

U tu svrhu, pretraživač koji koristite mora napraviti vezu sa Google-ovim serverima. Na taj način Google dobija informaciju o tome da je preko vaše IP adrese posećena naša veb stranica. Google tehnologije prikaza koristimo u interesu jedinstvenog, atraktivnog, kao i besprekornog prikazivanja naše onlajn ponude. To predstavlja opravdani interes u smislu čl. 6. st. 1. slovo f) Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR).

Ako vaš pretraživač ne podržava ove tehnologije, koristiće se standardni font sa vašeg računara. Dalje informacije o Google-ovim tehnologijama prikaza možete naći ovde: www.google.com/fonts#AboutPlace:about.

3.3 Kolačići
Da bi vam pružili velik obim funkcija na našoj veb stranici, njeno korišćenje učinili prijatnijim, kao i da bi optimizovali naše ponude, koristimo tzv. „kolačiće“. Kolačići su male tekstualne datoteke koje se čuvaju na vašem krajnjem uređaju odn. njegovom hard disku i koji su povezani sa pretraživačem koji koristite, a preko njih se prenose određene informacije ponuđaču koji postavlja kolačiće. Kolačići ne mogu da pokrenu programe ili prenesu viruse na vaš krajnji uređaj. Oni pre svega služe da unaprede celokupnu jednostavnost korišćenja veb stranica i učine ih efikasnijim. Mi postavljamo kolačiće u različite svrhe i sa različitim funkcijama. Prema tome da li je kolačić tehnički obavezan, ovde razlikujemo koliko se dugo čuva i koristi, kao i da li ga postavlja naša veb stranica ili neka treća strana.

Koristimo određene kolačiće zato što su tehnički obavezni da bi naša veb stranica i njene funkcije mogle uredno da rade („obavezni” kolačići). Ovi kolačići se postavljaju automatski prilikom posete našoj veb stranici ili korišćenja neke određene funkcije, osim ako ste onemogućili postavljanje kolačića u podešavanjima u svom pretraživaču. Pored toga koristimo tehnički neobavezne kolačiće (npr. u oblasti „statistike”) kako bi, između ostalog, poboljšali udobnost korišćenja i performans naše veb stranice ili sačuvali određena podešavanja koja ste izvršili. Takođe koristimo kolačiće za utvrđivanje informacija o učestalosti korišćenja određenih delova naše veb stranice, kako bi ubuduće mogli da je preciznije prilagođavamo vašim potrebama.

Većina kolačića je potrebna samo za vreme vaše trenutne posete stranici za uslugu ili vaše sesije, a opet se izbrišu odn. prestanu da važe čim napustite našu veb stranicu ili istekne vaša trenutna sesija (tzv. „kolačići sesije”). Kolačići se samo u pojedinačnim slučajevima čuvaju tokom dužeg vremenskog perioda, na primer da bi vas opet prepoznali prilikom vaše ponovne posete našoj veb stranici u nekom kasnijem trenutku, kao i da bi mogla da se aktiviraju sačuvana podešavanja (tzv. „trajni kolačići”). To vam omogućava da, na primer, brže i udobnije posećujete našu veb stranicu a da morate ponovo da izvršite određena podešavanja. Kada posetite stranicu ili domen koji je postavio trajne kolačiće, ti kolačići se automatski brišu nakon isteka unapred definisanog vremenskog perioda, koji se može razlikovati zavisno od vrste i funkcije kolačića.

Tzv. „kolačiće trećih strana” postavljaju i koriste drugi ponuđači ili veb stranice, na primer ponuđači alata za veb analizu. Detaljnije informacije o alatima za veb analizu i merenju dometa možete pročitati u nastavku ove Izjave o zaštiti podataka. Drugi ponuđači mogu takođe da koriste kolačiće za prikazivanje reklama ili integraciju sadržaja sa društvenih mreža (tzv. „personalizovani sadržaj”).
Da bi vam olakšali postupanje sa kolačićima na našoj veb stranici, implementirali smo prošireni baner sa informacijama o kolačićima kompanije Cybot A/S, Havnegade 39, DK-1058 Kopenhagen, Danska („Cookiebot“). Kolačići koji su neophodni za funkcije internet stranica i ponuđenih usluga, kao i kolačići za „statistike“ i „personalizovani sadržaj“, unapred su podešeni. U tom pogledu, obrada podataka se vrši u cilju očuvanja naših opravdanih interesa na osnovu čl. 6. st. 1. slovo f) Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR). Naš opravdani interes leži u analizi, optimizaciji i komercijalnom pružanju naše onlajn ponude. Detaljnije o tome pročitajte u narednim pasusima pod ciframa 3.4 – 3.10.
Poništavanjem potvrde (kukica) možete da sprečite postavljanje kolačića u odgovarajućoj kategoriji (npr. „statistike“, „personalizovani sadržaj“) i da tako koristite svoje pravo na odbijanje kolačića. Ako nam, ipak, omogućite kolačiće za statistike (usluge za analizu kao npr. Google Analytics) i personalizovani sadržaj (ponovno prepoznavanje vaših posećenih stranica kod nas i naših komercijalnih partnera ili na društvenim mrežama kao što je LinkedIn), moći ćemo da vas na uobičajeni način obaveštavamo, podsećamo na već pogledane sadržaje, kao i da optimizujemo naše internet stranice na osnovu anonimne analize vašeg ponašanja kao korisnika na našim stranicama odn. uslugama i platformama.
Dakle, svrha korišćenja Cookiebot-a jeste da vam omogući brzi pregled kolačića koji se postavljaju preko naše veb stranice i da vam olakšamo da koristite pravo na odbijanje kolačića. Dalje informacije o Cookiebot-u, kao i Izjavu o zaštiti podataka kompanije Cybot, možete pročitati na sledećem linku: https://www.cookiebot.com/de/privacy-policy/. Detaljnije informacije o kategorijama i podešavanjima za iste možete pročitati preko banera sa informacijama o kolačićima na našoj veb stranici.
Spisak kolačića koji se postavljaju na našoj veb stranici možete pogledati ovde:
(…)

Dakle, nije u potpunosti obavezno da prihvatite kolačiće prilikom korišćenje naše veb stranice. Ako generalno ne želite da koristite kolačiće, možete da sprečite njihovo čuvanje na vašem krajnjem uređaju tako što ćete izvršiti određena podešavanja u svom pretraživaču. Imajte na umu da se time može ograničiti funkcionalnost i opseg funkcija naše veb stranice. Sačuvane kolačiće možete da izbrišete iz sistemskih podešavanja svog pretraživača u bilo kom trenutku.

Detaljne informacije o vrsti, obimu, svrhama, pravnim osnovama i mogućnostima odbijanja obrade podataka kod kolačića možete pročitati u nastavku u opisu pojedinačnih funkcija koje se oslanjaju na korišćenju kolačića.

3.4 Usluge za analizu
Da bi optimizovali performans i funkcije naše veb stranice i ponudili ih na najbolji mogući način, sprovodimo analize ponašanja korisnika koje su detaljnije opisane u nastavku teksta. Svrha obrade podataka, pored otklanjanja grešaka, jeste pre svega optimizacija naše veb stranice u pogledu potreba korisnika. Preko postupka veb analize takođe dobijamo parametre o broju posetilaca i njihovoj distribuciji, njihovim omiljenim sadržajima, kao i vremenu zadržavanja korisnika na našoj veb stranici. Eventualno je moguće i da se zaključi da li je napravljen korisnički profil kao rezultat promotivne aktivnosti. Podaci se obrađuju i koriste u cilju prevencije i suzbijanja lažnih profila, ilegalnih radnji i neželjenih reklama, kao i u cilju povećanja bezbednosti veb stranice. Za sprovođenje analiza, podaci o korisnicima se prenose drugim ponuđačima kao što je to ovde opisano u Izjavi o zaštiti podataka. Obrada podataka o korisnicima putem usluga za analizu se vrši na osnovu naših opravdanih interesa u skladu sa čl. 6. st. 1. slovo f) Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR).

a) Na veb stranici koristimo Google Analytics, uslugu za analizu kompanije Google Ireland Limited, Gordon House, Barrow Street, Dablin 4, Irska („Google”). Google koristi kolačiće, a informacije o korišćenju online ponude od strane korisnika koje generiše kolačić po pravilu se prenose Google-ovom serveru u SAD-u i tamo čuvaju. Google koristi ove informacije po našem nalogu da nam pruža usluge kao što su evaluacija korišćenja naše veb stranice, sastavljanje izveštaja o aktivnostima u okviru naše onlajn ponude, kao i druge usluge u vezi sa korišćenjem naše onlajn ponude. Ovde iz obrađenih podataka mogu da se naprave profili o korišćenju pod pseudonimima.

Google Analytics koristimo samo sa aktiviranom anonimizacijom IP adrese. To znači da Google skraćuje IP adrese korisnika u državama članicama Evropske unije ili u drugim državama ugovornicama Sporazuma o evropskom ekonomskom prostoru. Samo se u izuzetnim slučajevima prenosi puna IP adresa Google-ovom serveru u SAD-u i tamo skraćuje. IP adresa koju prenese vaš pretraživač ne spaja se sa drugim podacima od Google-a.
Obrada podataka povezana sa Google Analytics-om se vrši u cilju očuvanja naših opravdanih interesa za analizom i statističkom evaluacijom korišćenja naše veb stranice, optimizacijom i otklanjanjem grešaka naše onlajn ponude, kao i za pružanjem što zanimljivijih ponuda i sadržaja. Pažljivo smo odmerili ove opravdane interese sa vašim interesima i osnovnim pravima i slobodama kao korisnika, i došli smo do zaključka da nije potrebna saglasnost, već je obrada podataka u okviru usluge za analizu Google Analytics dozvoljena na osnovu čl. 6. st. 1. slovo f) Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR).
U ovom slučaju je presudna činjenica da za naše specifične svrhe ne postoji podjednako pogodan alat za analizu. Zahvaljujući međunarodnoj rasprostranjenosti i orijentaciji Google Analytics-a, kao grupacija koja posluje na međunarodnom nivou možemo na najbolji način da implementiramo aktuelne razvoje u oblasti veb analize, otklanjanja grešaka i prikazivanja naših ponuda. Na to treba dodati da, zahvaljujući inteligentnim mogućnostima konfiguracije Google-a, svojim korisnicima možemo garantovati najveću moguću udobnost korišćenja naše veb stranice.

Kod odmeravanja interesa treba takođe imati na umu da nije obavezno da prihvatite Google Analytics-a kod korišćenja naše veb stranice. Ako ne želite da Google Analytics čuva kolačiće na vašem krajnjem uređaju, to možete da sprečite poništavanjem potvrde (kukica) u našem baneru sa informacijama o kolačićima u kategoriji „statistike” (ovde možete pristupiti odgovarajućim podešavanjima kolačić́a). Takođe možete da deaktivirate odgovarajuću opciju u sistemskim podešavanjima svog pretraživača. Sačuvane kolačiće možete da izbrišete iz sistemskih podešavanja svog pretraživača u bilo kom trenutku. Dodatno možete da deaktivirate korišćenje Google Analytics kolačića pomoću „add-on” dodataka pretraživača. Ovaj dodatak možete preuzeti ovde:
http://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=de.

Pomoću dodatka za deaktiviranje Google Analytics-a možete da sprečite da Google Analytics koristi vaše podatke. Ako želite da deaktivirate Google Analytics, preuzmite dodatak za svoj pretraživač i instalirajte ga. Dodatak za deaktiviranje Google Analytics-a je kompatibilan sa najčešće korišćenim pretraživačima. Da bi dodatak funkcionisao, morate da ga ispravno pokrenete i izvršite u svom pretraživaču. Vaše pravo na odbijanje kolačića, koje kao subjekt podataka imate prema Opštoj uredbi o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR), ostaje nepromenjeno i nastavlja da važi. Detaljnije informacije o ostvarivanju tog prava možete pročitati u pasusu o pravima subjekta podataka pod brojem 8.

Prema sopstvenim navodima Google-a, podaci koje se obrađuju u okviru Google Analytics-a brišu se posle 14 meseci. Google je sertifikovan pod Sporazumom o zaštiti privatnosti, čime garantuje da će se pridržavati evropskih zakona o zaštiti podataka, čak i ako se podaci prenose u SAD. Dalje informacije o tome kako Google koristi podatke, mogućnostima podešavanja i odbijanja kolačića možete pročitati u Izjavi o zaštiti podataka Google-a na stranici: https://policies.google.com/privacy.

b) Koristimo Hotjar, softver za analizu kompanije Hotjar Ltd., 3 Lyons Range, 20 Bisazza Street, Sliema SLM 1640, Malta („Hotjar“), kako bi bolje razumeli potrebe naših korisnika i optimizovali našu ponudu.  Pomoću tehnologije kompanije Hotjar dobijamo bolje razumevanje iskustava naših korisnika (npr. koliko vremena korisnici provode na kojim stranicama, koje linkove otvaraju, šta im se dopada a šta ne, itd.), a to nam pomaže da prilagodimo našu ponudu navikama naših korisnika. Hotjar radi sa kolačićima i drugim tehnologijama za prikupljanje informacija o ponašanju naših korisnika i njihovim krajnjim uređajima, a naročito:

-     IP adresa uređaja (prikuplja se i čuva samo anonimno),
-     veličina ekrana,
-     tip uređaja (Unique Device Identifiers),
-     informacije o korišćenom pretraživaču,
-     lokacija korisnika (samo država),
-     za prikazivanje naše veb stranice u preferiranom jeziku.

Hotjar čuva ove informacije u korisničkom profilu pod pseudonimom. Ni Hotjar ni mi ne koristimo te informacije za identifikaciju pojedinačnih korisnika niti ih spajamo sa drugim podacima o pojedinačnim korisnicima. Nasuprot, koristimo Hotjar za analizu korišćenja naše veb stranice kako bi mogli da kontinuirano poboljšavamo pojedine funkcije i ponude, kao i korisničko iskustvo. Zahvaljujući statističkoj evaluaciji ponašanja korisnika možemo da poboljšamo našu ponudu i učinimo je interesantnijom vama kao korisniku. U tom pogledu postoji naš opravdani interes za obradom gore navedenih podataka od strane drugog ponuđača. Pravni osnov je čl. 6. st. 1. slovo f) Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR). .

Ako ne želite da Hotjar čuva kolačiće na vašem krajnjem uređaju, to možete da sprečite poništavanjem potvrde (kukica) u našem baneru sa informacijama o kolačićima u kategoriji „statistike” (ovde možete pristupiti odgovarajućim podešavanjima kolačića).
Takođe možete da odbijete da Hotjar čuva korisnički profil i informacije o vašoj poseti na našoj veb stranici, kao i da odbijete postavljanje Hotjar-ovih kolačića za praćenje na drugim veb stranicama preko ovog linka: https://www.hotjar.com/legal/compliance/opt-out
Vaše pravo na odbijanje kolačića, koje kao subjekt podataka imate prema Opštoj uredbi o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR), ostaje nepromenjeno i nastavlja da važi. Detaljnije informacije o ostvarivanju tog prava možete pročitati u pasusu o pravima subjekta podataka pod brojem 8.

Dalje informacije o tome kako Hotjar koristi podatke, mogućnostima podešavanja i odbijanja kolačića, kao i o zaštiti podataka možete pročitati u Izjavi o zaštiti podataka Hotjar-a na stranici: https://www.hotjar.com/legal/policies/privacy.

3.5 Društveni mediji i društvene mreže
Na veb stranici se prosleđuju korisnici na naše naloge na društvenim mrežama kao što su Instagram, YouTube, Twitter, Facebook. Kad kliknete na integrisanu grafiku, bićete prosleđeni na stranicu odgovarajuće društvene mreže, tj. tek tada će korisničke informacije biti prenete odgovarajućoj društvenoj mreži. Ako ste prijavljeni sa svojim korisničkim profilom u odgovarajućoj društvenoj mreži, kad kliknete odgovarajuće dugme, vaša poseta našoj veb stranici biće povezana sa vašim profilom. Ako ne želite da društvene mreže prikupljaju podatke preko veb stranice, pre posete veb stranici treba da se odjavite sa odgovarajuće društvene mreže.

3.6 Integracija YouTube video snimaka
Na našoj veb stranici smo integrisali YouTube video snimke koji su hostovani na YouTube-u, ali mogu da se direktno puštaju sa naše veb stranice. Youtube je ponuda kompanije Google Ireland Limited, Gordon House, Barrow Street, Dablin 4, Irska („Google”). Google obrađuje IP adresu korisnika, jer bez IP adrese ne bi mogli da se šalju sadržaji njihovom pretraživaču. Pored toga, Google može da koristi tzv. „piksel tagove” u statističke ili marketinške svrhe. Pomoću „piksel tagova” mogu da se evaluiraju informacije kao što su posećenost na pojedinačnim stranicama ove veb stranice. Pored toga, na uređaju korisnika mogu da budu sačuvane informacije pod pseudonimima u kolačićima, a te informacije mogu, između ostalog, da sadrže tehničke informacije o pretraživaču i operativnom sistemu, o veb stranicama preko kojih ste posetili stranicu, o vremenu posete, kao i informacije o korišćenju naše onlajn ponude. YouTube čuva vaše podatke kao profile o korišćenju i koristi ih u svrhe oglašavanja, istraživanja tržišta i/ili prikazivanje vaših ponuda potrebama. Ako ne želite da prikupljene i prenete informacije budu povezane sa vašim profilom na YouTube-u ili Google-u, morate da se odjavite pre puštanja video snimka. Pravni osnov za integraciju usluge YouTube-a na našoj veb stranici jeste čl. 6. st. 1. slovo f) Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR). Imamo opravdani interes za atraktivnim prikazivanjem naše onlajn ponude i prikazivanjem vizuelnih sadržaja našim korisnicima. Na taj način možemo i da prikupljamo statistike o video snimcima, kao i da poboljšamo jednostavnost korišćenja.
Dalje informacije obradi podataka i napomene o zaštiti podataka od strane YouTube-a odn. Google-a možete pročitati na stranici: www.google.de/intl/de/policies/privacy/; O podešavanjima za prikazivanje reklama na Google-u možete pročitati na stranici: https://adssettings.google.com/authenticated.

3.7 Google Maps
Na našoj veb stranici takođe koristimo Google Maps (API), još jednu uslugu kompanije Google LLC. Google Maps je veb usluga za prikazivanje interaktivnih mapa odn. za vizuelno prikazivanje geografskih informacija.

Već prilikom posete podstranice u kojoj je integrisana karta Google Maps-a, informacije o vašem korišćenju naše veb stranice se prenose Google-ovim serverima u SAD-u i tamo čuvaju, a to važi naročito za vašu IP adresu. To se dešava bez obzira na to da li imate i prijavljeni ste na svom Google nalogu ili nemate korisnički nalog. Ako ste prijavljeni na Google nalogu, vaši podaci možda mogu direktno da se povežu sa vašim nalogom.

Obradu podataka vršimo na osnovu naših opravdanih interesa, a to je naš interes za analizom, optimizovanjem i pružanjem naše onlajn ponude u smislu čl. 6. st. 1. slovo f) Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR). Google je sertifikovan pod Sporazumom o zaštiti privatnosti, čime garantuje da će se pridržavati evropskih zakona o zaštiti podataka. Opširne informacije o zaštiti podataka u vezi sa korišćenjem usluge Google Maps možete pročitati na internet stranici Google-a: http://www.google.de/intl/de/policies/privacy/

3.8 Onlajn oglašavanje (retargeting/remarketing)
Da bismo optimizovali našu ponudu na našoj veb stranici, koristimo i usluge za retargeting/remarketing trećih strana. U te svrhe, na veb stranici se pomoću tehnologije kolačića/praćenja prikupljaju podaci za optimizaciju oglašavanja i celokupne onlajn ponude. Ovi podaci se ne koriste da bi vas lično identifikovali, već služe isključivo tome da se evaluira korišćenje veb stranice i da se privuku korisnici koji su se već interesovali za sadržaj i ponude, i to pomoću oglašavanja prilagođenim njihovim interesovanjima na našoj veb stranici i na drugim internet stranicama ili ponudama na društvenim mrežama od naših partnera. Reklame na veb stranici ili veb stranicama naših partnera puštaju se na osnovu analize prethodnog ponašanja korisnika. Prema navodima ponuđača korišćenih usluga, profili o korišćenju se po pravilu prave anonimno odn. pod pseudonimom. Ni u jednom trenutku ne spajamo ove podatke sa sačuvanim podacima o ličnosti. U narednim pasusima je objašnjeno sa kojim drugim ponuđačima sarađujemo, kako se obrađuju podaci o korisnicima u tom kontekstu, kao i kako možete da deaktivirate tehnologije za retargeting/remarketing.

a) Veb stranica koristi Google Ads (ranije Google AdWords). Google Ads je program za onlajn oglašavanje kompanije Google Ireland Limited, Gordon House, Barrow Street, Dablin 4, Irska („Google”). U okviru Google Ads-a koristimo tzv. praćenje konverzije. Kada kliknete na neki oglas koji je pustio Google, postavlja se kolačić za praćenje konverzije. Kolačići ne služe za identifikaciju korisnika. Ako posećujete određene stranice ove veb stranice a kolačić još nije istekao, Google i mi ipak možemo da prepoznamo da ste kliknuli na oglas i da ste prosleđeni na ovu stranicu. Informacije prikupljene pomoću kolačića za praćenje služe tome da se pripreme statistike o konverziji za klijente Google Ads-a koji su se odlučili za praćenje konverzije. Klijenti će saznati ukupan broj korisnika koji su kliknuli na njihov oglas i prosleđeni su na stranicu na kojoj je postavljen tag za praćenje konverzije. Ipak, neće dobiti informacije pomoću kojih se mogu identifikovati pojedinačni korisnici. Ukoliko ne želite da učestvujete u praćenju, možete da odbijete korišćenje kolačića tako što ćete u korisničkim podešavanjima svog pretraživača deaktivirati Google-ov kolačić za praćenje konverzije. Tada nećete biti uključeni u statistike praćenja konverzije.
Kolačići za praćenje konverzije se čuvaju i ovaj alat za praćenje koristi na osnovu čl. 6. st. 1. slovo f) Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR). Imamo opravdani interes za analizom ponašanja korisnika, kako bi optimizovali i naše promotivne ponude i naše promotivne aktivnosti i bolje merili i procenili uspeh naših promotivnih kampanja, ali i pružili vam ponude i sadržaj koji su najviše moguće prilagođeni vašim interesovanjima. Pažljivo smo odmerili ove opravdane interese sa vašim interesima i osnovnim pravima i slobodama kao korisnika, i došli smo do zaključka da nije potrebna saglasnost, već je obrada podataka u okviru usluge Google Ads dozvoljena na osnovu čl. 6. st. 1. slovo f) Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR).
U ovom slučaju je presudna činjenica da za naše specifične svrhe ne postoji podjednako pogodan alat za praćenje konverzije. Tako je Google Ads internacionalno najrasprostranjenija platforma, zbog čega je posebno pogodna za puštanje oglasa naše grupacije koja posluje na međunarodnom nivou. Ipak je od presudnog značaja činjenica da Google-ova mreža partnera verovatno predstavlja najveću mrežu na svetu, zbog čega vama kao korisniku možemo da se obratimo na optimalan i direktan način. Pored toga, korišćenje usluga Google-a nam omogućava da imamo najveću moguću ažurnost i fleksibilnost naše platforme, a time i da na najbolji način implementiramo aktuelne razvoje u oblasti analize i prikazivanja naših ponuda.

Ako ne želite da Google Ads čuva kolačiće na vašem krajnjem uređaju, to možete da sprečite poništavanjem potvrde (kukica) u našem baneru sa informacijama o kolačićima u kategoriji „statistike” (ovde možete pristupiti odgovarajućim podešavanjima kolačića).
Takođe možete da sprečite čuvanje Google Ads kolačića tako što ćete izvršiti odgovarajuće podešavanje softvera u svom pretraživaču:
https://support.google.com/chrome/answer/114836?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=de
Vaše pravo na odbijanje kolačića, koje kao subjekt podataka imate prema Opštoj uredbi o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR), ostaje nepromenjeno i nastavlja da važi. Detaljnije informacije o ostvarivanju tog prava možete pročitati u pasusu o pravima subjekta podataka pod brojem 8.  
Google je sertifikovan pod Sporazumom o zaštiti privatnosti, čime garantuje da će se pridržavati evropskih zakona o zaštiti podataka, čak i ako se podaci prenose u SAD. Više informacija o Google Ads-u i Google-ovim kolačićima za praćenje konverzije možete pročitati u Izjavi o zaštiti podataka Google-a na stranici: https://policies.google.com/privacy.

b) Na našoj veb stranici takođe koristimo alat za onlajn marketing Campaign Manager (ranije Google DoubleClick) kompanije Google. Campaign Manager koristi kolačiće da bi vam prikazivao reklame koje su relevantne za vas. Campaign Manager se ističe po tome što se u realnom vremenu prikazuju oglasi na osnovu pretpostavljenih interesovanja korisnika. Prilikom posete naše ili drugih veb stranica na kojima je aktivna Google-ova mreža za oglašavanje, Google izvršava kod nakon čega se u veb stranicu integrišu tzv. (re)marketing tagovi. Pomoću istih se na uređaju korisnika čuva pojedinačni kolačić koji sadrži informacije o tome koje je veb stranice korisnik posetio, takođe i tehničke informacije o pretraživaču i operativnom sistemu, o veb stranicama preko kojih ste posetili stranicu, o vremenu posete, kao i informacije o korišćenju naše onlajn ponude. Ovde se prikuplja IP adresa korisnika, ali se ista skraćuje u državama članicama Evropske unije ili u drugim državama ugovornicama Sporazuma o evropskom ekonomskom prostoru, a samo u izuzetnim slučajevima se puna IP adresa prenosi Google-ovom serveru u SAD-u i tamo skraćuje. Podaci korisnika se u okviru Google-ove mreže za oglašavanje obrađuju pod pseudonimom, tj. Google ne čuva i ne obrađuje ime i adresu e-pošte korisnika, već obrađuje relevantne podatke dobijene od kolačića u okviru korisničkih profila pod pseudonimom. Ovo ne važi kada korisnik izričito dozvoli Google-u da obrađuje podatke bez pseudonima.
Vaše podatke o ličnosti obrađujemo na osnovu naših opravdanih interesa, a to je naš interes za analizom, optimizovanjem i ekonomskim pružanjem naše onlajn ponude u smislu čl. 6. st. 1. slovo f) Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR).

Ako ne želite da Campaign Manager čuva kolačiće na vašem krajnjem uređaju, to možete da sprečite poništavanjem potvrde (kukica) u našem baneru sa informacijama o kolačićima u kategoriji „statistike” (ovde možete pristupiti odgovarajućim podešavanjima kolačića). Vaše pravo na odbijanje kolačića, koje kao subjekt podataka imate prema Opštoj uredbi o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR), ostaje nepromenjeno i nastavlja da važi. Detaljnije informacije o ostvarivanju tog prava možete pročitati u pasusu o pravima subjekta podataka pod brojem 8.

Google je sertifikovan pod Sporazumom o zaštiti privatnosti, čime garantuje da će se pridržavati evropskih zakona o zaštiti podataka, čak i ako se podaci prenose u SAD.
Dalje informacije o Campaign Manager-u možete pročitati na stranici  https://www.google.de/doubleclick, a o zaštiti podataka kod Google-a generalno na stranici: https://www.google.de/intl/de/policies/privacy

c) U okviru naše veb stranice koristimo tzv. „Facebook piksel” društvene mreže Facebook, kojim upravlja kompanija Facebook Ireland Ltd., 4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, Dablin 2, Irska ("Facebook"). Pomoću Facebook piksela, Facebook, sa jedne strane, ima mogućnost da odredi posetioce naše onlajn ponude kao ciljnu grupu za prikazivanje oglasa (tzv. „Facebook oglasi”). Shodno tome koristimo Facebook piksel da bi puštene Facebook oglase prikazivali samo onim Facebook korisnicima koji su i prethodno pokazali interesovanje za našu ponudu ili imaju određene karakteristike (npr. interesovanja za određene teme koja se utvrđuju na osnovu posećenih veb stranica), a koje prenosimo Facebook-u (tzv. „prilagođena publika“). Pomoću Facebook piksela takođe želimo da obezbedimo da naši Facebook oglasi odgovaraju potencijalnim interesovanjima korisnika i ne deluju uznemiravajuće. Pored toga, pomoću Facebook piksela možemo da ocenimo efikasnost Facebook oglasa u statističke i svrhe istraživanja tržišta, tako što vidimo da li su korisnici nakon klika na Facebook oglas prosleđeni na našu veb stranicu (tzv. „konverzija”).
Facebook tehnologije na našoj veb stranici koristimo na osnovu naših opravdanih interesa u skladu sa čl. 6. st. 1. slovo f) Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR). Imamo opravdani interes za analizom, optimizacijom, ekonomskim održavanjem naše onlajn ponude, kao i za sprovođenjem efektivnih promotivnih aktivnosti uz korišćenje društvenih medija. Po našem mišljenju, Facebook-ove tehnologije za prilagođenu publiku nude optimalne uslove, zato što društvena mreža Facebook može da se obrati velikom delu korisnika naše veb stranice, što nam daje mogućnost da prilagodimo naše oglase prikladnim ciljnim grupama. Time možemo da obezbedimo da naši oglasi odgovaraju stvarnom interesovanju korisnika i ne deluju uznemiravajuće. Pomoću Facebook piksela možemo da ocenimo efikasnost Facebook oglasa u statističke i svrhe istraživanja tržišta, zato što vidimo za koje sadržaje su se naši korisnici interesovali nakon što su posetili našu veb stranicu.  Shodno tome koristimo Facebook piksel da bi Facebook oglase koje puštamo prikazivali samo onim Facebook korisnicima koji su i pokazali da se interesuju za našu ponudu. Dobijene podatke ćemo koristiti isključivo za reklamiranje naših proizvoda i nećemo ih proslediti trećim stranama.
Facebook je sertifikovan pod Sporazumom o zaštiti privatnosti, čime garantuje da će se pridržavati evropskih zakona o zaštiti podataka.

Ako ne želite da Facebook piksel čuva kolačiće na vašem krajnjem uređaju, to možete da sprečite poništavanjem potvrde (kukica) u našem baneru sa informacijama o kolačićima u kategoriji „statistike” (ovde možete pristupiti odgovarajućim podešavanjima kolačića). Pored toga, možete da odbijete da Facebook piksel prikuplja vaše podatke i koristi ih za prikazivanje Facebook oglasa. Za podešavanje vrsta promotivnih oglasa koje će vam se prikazivati u okviru Facebook-a, možete posetiti stranicu koju je napravio Facebook i tamo pratiti uputstva za podešavanje reklama koje su prilagođeni korisniku. Takođe možete da odbijete korišćenje kolačića koji služe za merenje dometa i u reklamne svrhe, i to preko stranica za deaktiviranje inicijative za mrežno oglašavanje. Vaše pravo na odbijanje kolačića, koje kao subjekt podataka imate prema Opštoj uredbi o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR), ostaje nepromenjeno i nastavlja da važi. Detaljnije informacije o ostvarivanju tog prava možete pročitati u pasusu o pravima subjekta podataka pod brojem 8.

Dalje informacije obradi podataka od strane Facebook-a možete pročitati u Napomenama o zaštiti podataka na sledećoj stranici: https://de-de.facebook.com/about/privacy/.

d) Na našoj veb stranici koristimo tehnologiju za praćenje konverzije od ponuđača LinkedIn Ireland Unlimited Company, Wilton Place, Dablin 2, Irska („LinkedIn“) ein. Tehnologijom LinkedIn-a može da vam se prikazuje reklama koja je relevantna i prilagođena vašim interesovanjima. Pored toga, od LinkedIn-a dobijamo rezimirane i anonimne izveštaje o aktivnostima oglašavanja i informacije o tome kakvu interakciju ostvarujete sa našom veb stranicom. LinkedIn u tu svrhu koristi Javascript kod („Instignt-Tag”), koji postavlja kolačić u vašem pretraživaču ili koristi piksel. Preko LinkedIn-ovog Insight-Tag-a se prikupljaju podaci o korišćenju naše veb stranice, uključujući URL, URL sa kojeg ste posetili našu veb stranicu, IP adresu, karakteristike uređaja i pretraživača, podatke o vremenu i broj pregleda stranica. LinkedIn ne deli podatke o ličnosti sa vlasnikom veb stranice, već nudi sažete izveštaje o ciljnoj grupi veb stranice i efikasnosti oglasa.
LinkedIn tehnologije koristimo na našoj veb stranici na osnovu naših opravdanih interesa u skladu sa čl. 6. st. 1. slovo f) Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR). Imamo opravdani interes za analizom, optimizacijom, ekonomskim održavanjem naše onlajn ponude, kao i za sprovođenjem efektivnih promotivnih aktivnosti uz korišćenje društvenih medija.
Kada je reč o korišćenju LinkedIn-ovog praćenja konverzije, prikupljene informacije se obrađuju i na LinkedIn-ovim serverima u SAD-u. Facebook je sertifikovan pod Sporazumom o zaštiti podataka između SAD-a i EU-a, čime se obavezuje da se pridržava evropskih propisa o zaštiti podataka.

Ako ne želite da LinkedIn čuva kolačiće na vašem krajnjem uređaju, to možete da sprečite poništavanjem potvrde (kukica) u našem baneru sa informacijama o kolačićima u kategoriji „statistike” (ovde možete pristupiti odgovarajućim podešavanjima kolačića). Možete da deaktivirate evaluaciju vašeg korisničkog ponašanja u vezi sa LinkedIn oglasima pod sledećim linkom za odjavljivanje: https://www.linkedin.com/psettings/guest-controls/retargeting-opt-out . Alternativno možete da sprečite evaluaciju vašeg korisničkog ponašanja tako što ćete izvršiti odgovarajuće podešavanja kolačića u svom pretraživaču. Vaše pravo na odbijanje kolačića, koje kao subjekt podataka imate prema Opštoj uredbi o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR), ostaje nepromenjeno i nastavlja da važi. Detaljnije informacije o ostvarivanju tog prava možete pročitati u pasusu o pravima subjekta podataka pod brojem 8.

Dalje informacije o zaštiti podataka kod LinkedIn-a možete pročitati ovde: https://www.linkedin.com/legal/privacy-policy#choices

3.9 Google reCAPTCHA
Na našoj veb stranici koristimo reCAPTCHA funkciju kompanije Google Ireland Limited, Gordon House, Barrow Street, Dablin 4, Irland („Google“). Ova funkcija pre svega služi za razlikovanje između toga da li je neki unos izvršilo fizičko lice ili je to usledilo zloupotrebom pomoću mašinske ili automatizovane obrade. Ovom uslugom se Google-u prenosi vaša IP adresa i eventualno drugi podaci koji su potrebni Google-u za uslugu reCAPTCHA, a to se dešava u skladu sa čl. 6. st. 1. slovo f) Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR) na osnovu naših opravdanih interesa da utvrdimo da li lično i svojom voljom pristupate našoj onlajn ponudi, kao i da sprečimo zloupotrebu nepoželjnih poruka. Google je sertifikovan pod Sporazumom o zaštiti privatnosti, čime garantuje da će se pridržavati evropskih zakona o zaštiti podataka. Opširnije informacije o usluzi reCAPTCHA i Izjavu o zaštiti podataka od Google-a možete pročitati na stranici: https://www.google.com/intl/de/policies/privacy/

3.10 Google Tag Manager
Zbog transparentnosti vam skrećemo pažnju na to da na našoj veb stranici koristimo Google Tag Manager. Google Tag Manager je rešenje kojim se operaterima veb stranica omogućava da preko jedinstvenog korisničkog interfejsa upravljaju tagovima veb stranice i time integrišu Google-ove usluge u svoju ponudu. Sam Google Tag Manager (koji implementira tagove) ne sakuplja i obrađuje podatke o ličnosti.


4.    Ponude, bilteni (Newsletter) i komunikacija za koje je obavezna registracija

Pored čisto informativnog korišćenja naše veb stranice nudimo i razne usluge i funkcije koje možete koristiti ako ste zainteresovani. Za to morate po pravilu da pružite dodatne podatke o ličnosti koje koristimo da bi pružili neke od usluga odn. funkcija koje su opisane u nastavku.

4.1    Registracija za „myfischer“
Korisnici imaju mogućnost da se registruju i otvore nalog na partnerskom portalu „myfischer“ i preko tog naloga koriste različite digitalne usluge. Partnerski portal je zatvoreni deo veb stranice koji će korisnicima biti dostupan tek nakon prethodnog odobrenja. Prilikom registracije i otvaranja vašeg partnerskog naloga tražiće se od vas sledeće obavezni podaci koje su obeleženu sa „*“:

•    ime i prezime korisnika,
•    adresa e-pošte korisnika,
•    delatnost kojom se bavi korisnik,
•    ime i adresa,
•    šifra.

Bez pružanja ovih obaveznih podataka nije moguća registracija i otvaranje partnerskog naloga. Obavezne podatke koje nam pružite obrađujemo na osnovu čl. 6. st. 1. slovo f) Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR), da bi, s jedne strane, otvorili nalog sa vašim profilom i identifikovali vas prilikom svake prijave i, s druge strane, da bi uskladili i povezali vaše podatke sa podacima koji postoje u našem CRM sistemu. U zavisnosti od usluge i funkcije koju koristite na partnerskom portalu, mogu se prikupljati i drugi podaci i zatim povezati sa postojećim podacima u vašem profilu.

U okviru vaše registracije imate i mogućnost da dobrovoljno pružite dodatne podatke, npr. vaš broj telefona ili broj klijenta. Ovi podaci su potrebni za registraciju i otvaranje partnerskog naloga. Ako ne pružite ove podatke, pod određenim okolnostima nećemo moći da u potpunosti ispunimo vaše želje prilikom korišćenja partnerskog naloga. Ako pružite takve dobrovoljne podatke, te podatke ćemo obraditi na osnovu naših opravdanih interesa za administracijom i održavanjem odnosa sa klijentima, kao i optimizacijom naših onlajn ponuda. Pravni osnov u tom pogledu jeste čl. 6. st. 1. slovo f) Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR).

Ako tokom registracije pristanete da vam fischer automotive šalje reklame putem e-pošte, vaše podatke ćemo obraditi sa ciljem da vam po tom osnovu šaljemo informacije o zanimljivim proizvodima ili uslugama oko sistema za pričvršćivanje kompanije fischer automotive. Pravni osnov je u ovom slučaju vaša saglasnost u skladu sa čl. 6. st. 1. slovo a) Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR). Možete u bilo kom trenutku da povučete svoju saglasnost. Za to je dovoljno da nam pošaljete kratko obaveštenje. Detaljnije informacije o tome možete pročitati u pasusu o pravima subjekta podataka pod brojem 8.

4.2 Obuke/seminari
Na veb stranici imate mogućnost da se prijavite za naše brojne obuke i seminare. Tokom prijave će se tražiti i čuvati sledeći obavezni podaci pomoću obrasca.

-    ime
-    prezime
-    telefon
-    adresa e-pošte
-    firma
-    adresa

Bez pružanja ovih obaveznih podataka ne možete da se prijavite za naše seminare. U okviru prijave imate i mogućnost da dobrovoljno pružite dodatne podatke kao što su titula, odeljenje itd. Imajte na umu da ovi podaci nisu neophodni za prijavu i da sami odlučujete da li želite da nam ih saopštite. Prikupljene podatke obrađujemo na osnovu čl. 6. st. 1. slovo f) Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR) da bi otvorili nalog i profil za vas, identifikovali vas i ispunili ugovor o korišćenju sa vama. Izbrisaćemo podatke koje ste nam pružili čim u potpunosti prestane svrha prikupljanja i ne nastupi neki drugi pravni osnov (npr. dalja obrada podataka je potrebna ili postane potrebna za ispunjenje zaključenog ugovora). Ukoliko i u meri u kojoj postoje zakonske obaveze čuvanja podataka, podatke ćemo izbrisati tek po isteku odgovarajućih rokova.

4.3 Bilten (Newsletter)
Za prijavu za naš bilten dovoljno je da nam navedete svoje ime i adresu e-pošte. Bilten (Newsletter) šaljemo samo nakon odgovarajuće prijave, tj. uz vašu saglasnost na osnovu  čl. 6. st. 1. slovo a) Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR). Ukoliko su u okviru prijave na bilten konkretno opisani njegovi sadržaji (tj. roba i usluge koji se reklamiraju), ti opisi su merodavni za obim vaše saglasnosti. Pored toga, naši bilteni sadrže informacije o našim proizvodima, ponudama, akcijama i/ili našoj kompaniji.

Prijava se vrši pomoću tzv. duplog postupka za prijavljivanje, tj. posle vaše prijave dobićete e-poštu sa zahtevom da potvrdite svoju prijavu, kako bi se sprečila zloupotreba vaše adrese e-pošte. Vašu prijavu za bilten ćemo protokolisati kako bismo mogli da dokažemo postupak prijave u skladu sa zakonskim zahtevima, a i da sprečimo ili otkrijemo zloupotrebu vaših ličnih podataka po potrebi. Protokolisanje postupka prijave se vrši na osnovu naših opravdanih interesa u skladu sa čl. 6. st. 1. slovo f) Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR) za održavanjem sistema biltena koji je bezbedan i jednostavan za korišćenje, ali i da bi kasnije mogli da dokažemo postupak prijave i dobijenu saglasnost.

Možete u bilo kom trenutku da povučete svoju saglasnost za slanje našeg biltena, naročito tako što ćete se odjaviti sa biltena. Link za odjavu možete naći na kraju svakog biltena u slučaju da želite da ostvarite to pravo. Ako ste se prijavili samo za naš bilten, vaše podatke o ličnosti ćemo ponovo izbrisati u slučaju odjave.

Bilteni se šalju preko službe za slanje mission-one GmbH („mission-one“), Messerschmittstrasse 7/1, 89231 Neu-Ulm. Služba za slanje obavlja svoj posao na osnovu naših opravdanih interesa u skladu sa čl. 6. st. 1. slovo f) Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR). Zaključenjem ugovora o obradi naloga osigurali smo da će mission-one obrađivati podatke isključivo po našem nalogu i prema našim uputstvima. mission-one može da koristi podatke o primaocima pod pseudonimom, tj. bez povezivanja sa korisnikom, i to za optimizaciju ili poboljšanje sopstvenih usluga, tj. za tehničku optimizaciju slanja i prikazivanja biltena, ili u statističke svrhe. Međutim, služba za slanje neće koristiti podatke o primaocima da bi im se sama obratila ili prenela njihove podatke trećim stranama. Izjavu o zaštiti podataka kompanije mission-one možete pročitati ovde:
https://www.mission-one.de/datenschutz/.

Naši bilteni (Newsletter) sadrže tzv. piksele za brojanje („web-bugs”), na osnovu kojih možemo prepoznati da li i kad je otvorena e-pošta i na koje je linkove u e-pošti kliknuo personalizovani primalac. Ove podatke čuvamo kako bi naše biltene mogli optimalno da prilagodimo  željama i interesovanjima naših primaoca. Prema tome, podatke koje prikupljamo na ovaj način koristimo za slanje personalizovanih biltena odgovarajućim primaocima.  

Na odgovarajućem mestu ćemo vas zamoliti za vašu saglasnost. Povlačenjem saglasnosti za primanje biltena istovremeno povlačite i saglasnost za prethodno navedeno praćenje.

4.4 Ostalo kontaktiranje - kontakt obrazac
Kada nam putem e-pošte ili preko kontakt obrasca pružate podatke o ličnosti, to uvek radite na dobrovoljnoj bazi. Vaše podatke ćemo obraditi za obradu vašeg zahteva za kontakt i rešavanje zahteva iz njega ili za obradu naloga prema čl. 6. st. 1. slovo b) Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR), a po potrebi ćemo u okviru toga proslediti vaše podatke povezanim kompanijama ili trećim stranama. U tom smislu, te podatke možemo čuvati i u našem sistemu za upravljanje odnosima sa klijentima (CRM). Ponuđač našeg CRM sistema je kompanija Sitecore, 101 California Street Floor 16, San Francisco, CA 94111. Izbrisaćemo podatke koje ste nam pružili čim u potpunosti prestane svrha za prikupljanje i ne nastupi neki drugi pravni osnov (npr. potrebna je ili postane potrebna dalja obrada podataka za ispunjenje zaključenog ugovora). Ukoliko i u meri u kojoj postoje zakonske obaveze čuvanja podataka, podatke ćemo izbrisati tek po isteku odgovarajućih rokova.

Kad korisnici objave komentare ili druge priloge na našoj veb stranici, njihove IP adrese se čuvaju na osnovu našeg opravdanog interesa u smislu čl. 6. st. 1. slovo f) Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR). To se dešava zbog naše bezbednosti, ukoliko neko u svojim komentarima i prilozima objavi ilegalni sadržaj (uvrede, zabranjena politička propaganda itd.). U tom slučaju možemo i sami da pravno odgovaramo za komentar ili prilog, zbog čega smo zainteresovani za identitet autora.

4.5 Funkcija komentara/bloga
Na našoj veb stranici nudimo mogućnost da se objave komentari na pojedinačne priloge. Ovde se čuva IP adresa autora/vlasnika naloga. Podatke čuvamo samo zbog naše bezbednosti, za slučaj da autor svojim komentarom krši prava trećih strana i/ili objavi ilegalni sadržaj, jer bismo mogli da odgovaramo za nelegalne sadržaje na našoj veb stranici, čak i u slučaju da iste objave korisnici.

Podatke ne prenosimo trećim stranama. Takođe ne usklađujemo prikupljene podatke sa podacima koji su možda prikupljeni preko drugih komponenti naše veb stranice.

Pored toga, na našoj veb stranici vam nudimo mogućnost da se prijavite za buduće objavljivanje komentara na priloge, na koje možete da napišete komentar. Ako se odlučite za ovu mogućnost, dobićete e-poštu za potvrdu, kojom se proverava da li ste vi stvarni vlasnik navedene adrese e-pošte. Možete u bilo kom trenutku da povučete odluku o prijavljivanju za buduće komentare. Pojedinosti o tome možete pročitati u e-pošti za potvrdu. Ovako prikupljene ne prenosimo podatke trećim stranama. Takođe ne usklađujemo prikupljene podatke sa podacima koji su možda prikupljeni preko drugih komponenti naše veb stranice.

4.6 Oglasi za radna mesta / onlajn prijava za radno mesto
Ako želite da se prijavite za radno mesto preko našeg portala za kandidate ili jednog od oglasa za radno mesto, morate da unesete razne podatke o ličnosti. Vaše podatke o prijavi za radno mesto obrađujemo elektronski na osnovu čl. 26. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Nemačke. Podatke obrađujemo elektronski naročito kada svoje dokumente za prijavu za radno mesto pošaljete našoj organizaciji elektronskim putem, na primer putem e-pošte.

Ako posle vaše prijave za radno mesto zaključite ugovor o zapošljavanju, vaši poslati podaci mogu biti sačuvani u vaš lični dosije u svrhu uobičajene organizacione i administrativne procedure, uz poštovanje relevantnih pravnih propisa.

Ako se u ličnom razgovoru odlučite da vas unesemo u našu bazu podataka zainteresovanih kandidata, svi zaposleni koji se bave popunjavanjem slobodnih radnih mesta moći će da pristupe vašim podacima o ličnosti kako bi vam mogli ponuditi odgovarajuće ponude za posao. Vaše podatke obrađujemo i čuvamo u tom slučaju na osnovu vaše saglasnosti u skladu sa čl. 6. st. 1. slovo a) Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR).

U slučaju odbijanja vaše prijave za radno mesto, podatke koje ste nam poslali izbrisaćemo automatski 6 meseci nakon saopštenja odbijanja. To neće biti slučaj ako je zbog zakonskih zahteva (na primer zbog obaveze dokazivanja prema Zakonu o opštem jednakom ophođenju) potrebno da se duže čuvaju podaci ili ako ste se izričito saglasili sa dužim čuvanjem u našoj bazi podataka zainteresovanih kandidata.


5.    Primaoci podataka o ličnosti

Unutar naše kompanije, podacima o ličnosti mogu pristupiti samo zaposleni kojima su isti potrebni za navedene svrhe. Vaše podatke o ličnosti prenosimo eksternim trećim stranama samo kada je to potrebno za rešavanje ili obradu vašeg zahteva, kada za to postoji zakonska dozvola ili kada ste nam dali saglasnost.

U tom pogledu, prenos podataka unutar naše grupacije se vrši u komercijalne i marketinške svrhe u skladu sa čl. 6. st. 1. slovo f) Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR)

Eksterni primaoci mogu naročito biti povezane kompanije ili eksterni pružaoci usluga koje angažujemo za pružanje usluga kao našeg dobavljača za obradu naloga, na primer u oblastima tehničke infrastrukture i održavanja naše veb stranice. Pažljivo biramo i redovno proveravamo ove dobavljače za obradu naloga. Oni smeju da koriste podatke isključivo u svrhe koje odredimo i prema našim uputstvima.

Pored toga, moguće je da iz zakonski obaveznih razloga moramo da prosledimo podatke o ličnosti organima vlasti i državnim institucijama, kao što su tužilaštva, sudovi, poreske uprave. Podaci se u tom smislu prenose na osnovu čl. 6. st. 1. slovo c) Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR).

Osim toga, vaše podatke o ličnosti možemo da prenesemo trećim stranama ako nudimo učešće u akcijama, nagradne igre, zaključenje ugovora zajedno sa partnerima ili pružaocima usluga (npr. pružaoci usluga transporta). Podaci se u ovim slučajevima prenose na osnovu saglasnost, a u cilju izvršenja ugovora sa vama ili ispunjavanja naših opravdanih interesa u skladu sa čl. 6. st. 1. slova a) i b) i/ili f) Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR). Detaljnije informacije u tom pogledu dobićete prilikom pružanja svojih podataka o ličnosti u vezi sa konkretnim postupkom obrade.
6.    Obrada podataka u trećim zemljama

Ukoliko se podaci prenose stranama čije se sedište ili mesto obrade podataka ne nalazi u jednoj od država članica Evropske unije ili u nekoj drugoj državi ugovornici Sporazuma o evropskom ekonomskom prostoru, pre prenosa podataka ćemo osigurati - osim u zakonski dozvoljenim izuzetnim slučajevima - da primalac ima prikladan nivo zaštite podataka (npr. Odluka o prikladnosti Evropske komisije, prikladne garancije kao što je samosertifikacija primaoca za Sporazum o zaštiti podataka između SAD-a i EU-a ili za ugovaranje tzv. Standardnih ugovornih klauzula Evropske unije sa primaocem) ili da mi imamo vašu saglasnost za prenos podataka.
7.    Trajanje čuvanja

Informacije u vezi sa trajanjem čuvanja podataka o ličnosti možete pročitati u opisu odgovarajuće ponude, odn. usluge. Dodatno odn. ukoliko nije drugačije navedeno u odgovarajućem opisu ponude odn. usluge, generalno važi: Vaše podatke o ličnosti ćemo čuvati samo onoliko dugo koliko je to potrebno za ispunjenje svrhe obrade ili - u slučaju vaše saglasnosti - sve dok ne povučete saglasnost. U slučaju povlačenja vaše saglasnosti, izbrisaćemo vaše podatke o ličnosti, osim ako je dalja obrada podataka dozvoljena prema relevantnim zakonskim odredbama. Izbrisaćemo Vaše podatke o ličnosti i u slučaju da smo iz zakonskih razloga u obavezi da to uradimo. Ukoliko i u meri u kojoj postoje zakonske obaveze čuvanja podataka, podatke ćemo izbrisati tek po isteku odgovarajućih rokova.
8.    Prava subjekata podataka

Subjektu podataka čiji se podaci obrađuju stoje na raspolaganje brojna prava. Pojedinačno to su:
•    Pravo na informacije: Imate pravo da dobijete informacije o vašim podacima o ličnosti koje čuvamo.
•    Pravo na ispravku i brisanje: Imate pravo da od nas tražite ispravku pogrešnih podataka i brisanje vaših podataka.
•    Pravo na ograničavanje obrade: Imate pravo da od nas tražite da ograničimo obradu vaših podataka.
•    Pravo na prenosivost podataka: Ako ste nam pružili podatke na osnovu ugovora ili saglasnosti, imate pravo da od nas tražite da vam podatke koje ste nam pružili dostavimo u strukturiranom, uobičajenom i mašinski čitljivom formatu ili da te podatke prenesemo nekom drugom rukovaocu podataka.
•    Pravo na odbijanje obrade podataka kod pravnog osnova „opravdani interes“: Imate pravo da, iz razloga koji su nastali iz vaše specifične situacije, u bilo kom trenutku odbijete da obrađujemo podatke, ukoliko se to oslanja na „opravdani interes“. Ukoliko iskoristite svoje pravo na odbijanje obrade podataka, obustavićemo obradu vaših podataka, osim ako možemo da dokažemo da postoje obavezni legitimni razlozi za dalju obradu koji nadjačavaju vaša prava. Informacije o brojnim mogućnostima za odbijanje automatske obrade podataka na našoj veb stranici možete takođe pročitati i gore pod cifrom 3 kod opisa odgovarajućih usluga/funkcija koje koristimo.
•    Pravo na povlačenje saglasnosti: Ako ste nam dali saglasnost za obradu vaših podataka, možete istu da povučete u bilo kom trenutku za naredni period. Zakonitost obrade vaših podataka sve do trenutna povlačenja vaše saglasnosti ostaje nepromenjena.
•    Pravo na pritužbu nadzornom organu: Možete da podnesete pritužbu nadležnom nadzorni organ ako smatrate da se obradom vaših podataka krše važeći zakoni. U vezi sa tim pitanjima možete se obratiti organu za zaštitu podataka koji je nadležan za vaše mesto stanovanja odn. državu, ali i organu za zaštitu podataka koji je nadležan za nas.
Prethodno opisana prava imate samo pod uslovom da su ispunjeni odgovarajući važeći zakonski uslovi, čak i ako to nije izričito napomenuto u okviru prethodnog opisa.

Ako imate pitanja u vezi sa obradom vaših podataka o ličnosti, vašim pravima subjekta podataka i eventualno datom saglasnošću, možete da stupite u kontakt sa nama besplatno. Za ostvarivanje svih vaših prethodno navedenih prava, napišite nam poruku na adresu e-pošte info@fischer.de ili nam pošaljite pismo na gore navedenu adresu pod cifrom 1. U tom slučaju se pobrinite da vas možemo jasno identifikovati kao osobu.
9.    Linkovi prema ponudama trećih strana i njihova integracija

9.1 Linkovi
Veb stranice, kao i usluge drugih ponuđača prema kojima su na našoj veb stranici postavljeni linkovi, pripremili su pružaoci tih usluga. Nemamo nikakav uticaj na uređivanje, sadržaj i funkciju ovih usluga trećih strana. Izričito se distanciramo od svih sadržaja svih povezanih ponuda trećih strana. Imajte na umu da ponude trećih strana, koje su povezane na našoj veb stranici, možda postavljaju sopstvene kolačiće na vašem krajnjem uređaju odn. prikupljaju podatke o ličnosti. Mi na to nemamo nikakav uticaj. U tom slučaju po potrebi se direktno informišite kod pružaoca tih ponuda trećih povezanih strana.

9.2 Usluge i sadržaji trećih strana
U okviru naše onlajn ponude koristimo ponude sadržaja i usluga trećih strana na osnovu naših opravdanih interesa u smislu čl. 6. st. 1. slovo f) Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR), konkretno našeg interesa za analizom, optimizacijom i ekonomskom pružanju naše onlajn ponude, a u cilju integracije njihovih sadržaja i usluga, kao što su video snimci (u nastavku „sadržaj”). To uslovljava da drugi ponuđači ovih sadržaja saznaju IP adresu korisnika, jer bez IP adrese ne bi mogli da se šalju sadržaji njihovom pretraživaču. Dakle, IP adresa je potrebna za prikazivanje ovih sadržaja. Trudimo se da koristimo samo sadržaje čiji ponuđači koriste IP adresu isključivo za isporuku sadržaja.

Pored toga, drugi ponuđači mogu da koriste takozvane piksel tagove (nevidljivi grafikoni, takođe nazvani „Web Beacons”) u statističke ili marketinške svrhe. Pomoću „piksel tagova” mogu da se evaluiraju informacije kao što su posećenost na pojedinačnim stranicama ove veb stranice. Pored toga, na uređaju korisnika mogu da budu sačuvane informacije pod pseudonimima u kolačićima, a te informacije mogu, između ostalog, da sadrže tehničke informacije o pretraživaču i operativnom sistemu, o veb stranicama preko kojih ste posetili stranicu, o vremenu posete, kao i informacije o korišćenju naše onlajn ponude, ali i da budu povezane sa takvim informacijama iz drugih izvora.
10.    Stanje

S vremena na vreme može biti potrebno da prilagodimo sadržaj ove Izjave o zaštiti podataka. Stoga zadržavamo pravo da je izmenimo u bilo kom trenutku. Izmenjenu verziju Izjave o zaštiti podataka objavićemo takođe na ovom mestu. Primenjuje se verzija Izjave o zaštiti podataka koja je aktuelna u trenutku vaše posete.

Stanje april 2020. godine




fe80::38df:2c52:f52e:7cbf%4